Zwieńczeniem naszych aktywności na temat warzyw i owoców sezonowych były dzisiejsze zajęcia kulinarne. Dzieci wykonały samodzielnie octy ziołowo-owocowe.
Utrwaliliśmy wiadomości zdobyte w przeciągu ostatnich dni. Rozmawialiśmy nt. jesiennych zbiorów, poznaliśmy budowę owoców na przykładzie śliwki, jabłka i gruszki, zastosowanie ziół i przypraw potrzebnych do zrobienia przetworów. Zainteresowaliśmy się witaminami zawartymi w poszczególnych owocach i warzywach. Dzieci wykazały się dużą samodzielnością i zaangażowaniem. Pracowaliśmy indywidualnie, w parach oraz w zespołach kilkuosobowych. Dzieci uzupełniały karty zadań, tworzyły wspólnie prace plastyczne, degustowały dary z sadu, grały w edukacyjne planszówki XXL oraz poznały kilka nowych zabaw muzyczno-ruchowych. To był wartościowo i pracowicie przeżyty czas.👍
M.P.