A na świetlicy...

Dziennik elektroniczny

Librus 

Nasza szkoła na Facebook

Kalendarz roku szkolnego

 Kalendarz roku szkolnego 
Otwórz Panel

W dniu 25.10.2017 roku świetlica szkolna zorganizowała warsztaty kuchni regionalnej, które poprowadził pan Krzysztof Jaworski – wybitny serowar i technolog żywienia. Dzieci miały okazję własnoręcznie zagnieść ciasto chlebowe i upiec je z ziołami i ziarnami. Po czym własnoręcznie wyrobiły masło, tak jak robiły to nasze prababcie. Pod okiem naszego gościa uczniowie wykonali z masy parzonej ser serwatkowy.
Słuchając opowieści i piosenek o chlebie dowiedzieli się o sposobach wytwarzania chleba, masła i sera w dawnych żuławskich domach.
Na koniec odbyła się prawdziwa uczta. Pan Krzysztof podarował nam przepyszna drożdżówkę. Uczestnicy zajadali się nią posmarowaną świeżym masłem oraz deserem – serem z orzechami, suszonymi owocami polanymi miodem. Każdy uczestnik warsztatów zabrał do domu upieczony przez siebie chleb.

Projekt został zrealizowany w ramach szkolnego programu profilaktyki zdrowego trybu życia „Wesoło, zdrowo i sportowo – wspólnie spędzamy czas”.

 

ozio_gallery_nano

Nasza szkoła 360°

360 0421 Stitch XHC 1600x800 800x400
 

Nasza szkoła 360O

Zdjęcia 360o.

Prace naszych uczniów

prace uczniw
 

Prace naszych uczniów

Zobacz galerię prac naszych uczniów na Facebooku.