W dniu 25.10.2017 roku świetlica szkolna zorganizowała warsztaty kuchni regionalnej, które poprowadził pan Krzysztof Jaworski – wybitny serowar i technolog żywienia. Dzieci miały okazję własnoręcznie zagnieść ciasto chlebowe i upiec je z ziołami i ziarnami. Po czym własnoręcznie wyrobiły masło, tak jak robiły to nasze prababcie. Pod okiem naszego gościa uczniowie wykonali z masy parzonej ser serwatkowy.
Słuchając opowieści i piosenek o chlebie dowiedzieli się o sposobach wytwarzania chleba, masła i sera w dawnych żuławskich domach.
Na koniec odbyła się prawdziwa uczta. Pan Krzysztof podarował nam przepyszna drożdżówkę. Uczestnicy zajadali się nią posmarowaną świeżym masłem oraz deserem – serem z orzechami, suszonymi owocami polanymi miodem. Każdy uczestnik warsztatów zabrał do domu upieczony przez siebie chleb.
Projekt został zrealizowany w ramach szkolnego programu profilaktyki zdrowego trybu życia „Wesoło, zdrowo i sportowo – wspólnie spędzamy czas”.